Er du plaget av økonomiske bekymringer i hverdagen? Kanskje strekker ikke lønnen til for en hel måned, og du må låne penger av familie eller venner til mat for å klare deg? Eller kanskje er du impulsiv, og har problemer med å styre pengebruken? Det er mange som sliter økonomisk, men heldigvis finnes det en rekke gode tips som vil hjelpe deg til å få bedre råd.
Nedenfor kan du lese om 50 enkle og nyttige sparetips som passer for alle husholdninger – uansett hvor mye eller lite man har til rådighet hver måned:
1. Lag husholdnings-budsjett
Et husholdningsbudsjett hjelper deg å få oversikt over inntekter og utgifter. Det beste er å lage et månedsbudsjett, der man fyller inn alle inntekter og utgifter. Kanskje du ikke er klar over hvor pengene tar veien hver måned? Da er det viktig å kartlegge dette først, og deretter føre opp tallene i budsjettet måneden etter. Mange banker tilbyr gratis budsjett-mal på sine nettsider, og her kan du laste ned en budsjettmal fra Sparebank1.
Når tallene er på plass i budsjettet, vil du kunne se hva pengene blir brukt til og ikke minst hvilken utgiftspost det er mulig å kutte ned på.
2. Sammenlign ditt forbruk med SIFOs husholdningsbudsjett
SIFO (Statens Institutt for forbruksforskning) publiserer hvert år et oppdatert referansebudsjett. Referansebudsjettet viser hva det koster å leve i Norge med et rimelig forbruksnivå. Ved hjelp av kalkulatoren kan man fylle inn alder og kjønn på alle familiemedlemmene, for deretter å få en oversikt over hva som regnes som normalt og nøkternt forbruk.
Ved å sammenligne tallene fra ditt eget budsjett med SIFOs, vil du få kunnskap om du bruker mer penger på enkelte utgiftsposter enn det som regnes som “normalt forbruk”.
3. Betal faste utgifter først
Betaler du dine faste regninger samme dag som lønnen kommer inn på konto, vet du hvor mye du har igjen til forbruk. Du slipper dessuten å bekymre deg for å få dyre purregebyr og forsinkelsesrenter på dine regninger som ikke blir betalt i tide.
4. Utgifter til forbrukslån og annen gjeld
Boutgifter er den største utgiftsposten for de fleste nordmenn, enten man leier eller har tatt opp lån til bolig. Har du boliglån, lønner det seg å sjekke om det er mulig å få en lavere rente i en annen bank. Dette gjør du enklest på Finansportalen, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet. Oppdager du at renten på ditt boliglån ligger høyere enn det andre banker kan tilby, bør du vurdere å bytte bank.
Ta kontakt med din nåværende bank først, da de muligens er villige til å senke renten på ditt lån. Sier banken nei, bør du gå i gang med bankbytte. Bare noen få prosentpoeng i renteforskjell på boliglån, utgjør større pengesummer i året. Det er enkelt å starte bankbytte på Finansportalen.
5. Leiepris på bolig
Betaler du mer i måneden for din leiebolig enn du egentlig har råd til? Det er mye å spare på å se etter et rimeligere sted å bo. Leieprisene avhenger av beliggenhet, størrelse og standard. Kanskje kan du oppnå å halvere boutgiftene dine ved å leie en mindre leilighet som ligger et stykke utenfor bysentrum.
6. Forsikringer
Har du dyre forsikringer? Da bør du gå gjennom alle forsikringene du har, og vurdere om det er noen du kan kutte ut. I tillegg kan du sammenligne priser på forsikringer hos Finansportalen, og eventuelt bytte forsikringsselskap til en som kan tilby lavere pris. Samler man alle sine forsikringer hos ett selskap, kan man i tillegg oppnå gode rabatter.
7. Strøm
Også når det gjelder utgifter til strøm, har Forbrukerrådet en tjeneste der du kan sammenligne priser. Gå inn på nettsiden Strompris.no, og sjekk hvilket prisnivå din nåværende strømleverandør ligger i forhold til andre tilbydere. Strømprisene varierer i løpet av et år, og det er ingen grunn til å beholde din gamle strømleverandør av “gammel vane”. Bytt strømleverandør om du finner et selskap som kan tilby lavere pris enn det du har nå.
8. Kjøp sparedusj
Store deler av strømforbruket går til oppvarming av boligen. Det gjelder også oppvarming av vann. Er det mange familiemedlemmer som dusjer daglig, kan man spare en god del penger på å installere sparedusj.
9. Reduser bruken av tørketrommel
Ønsker man å kutte ned på strømregningen, vil det lønne seg å lufttørke klesvasken istedenfor å bruke tørketrommel. Kanskje du rett og slett bruker tørketrommel av gammel vane?
10. Senk innetemperaturen vinterstid
Vinterstid bruker vi mye strøm til å holde varmen innendørs. Vil du redusere strømregningen, anbefales det å senke innetemperaturen til 19 grader C. Bare èn grad ned kan redusere strømforbruket med 5%.
11. Ikke kjør i gang en halvfull vaskemaskin
Et annet tips som reduserer strømregningen, er å vente med å sette i gang vaskemaskinen til den er helt full. Det samme gjelder boligens oppvaskmaskin.
12. Dagligvarehandel
Ser man bort fra boutgifter, vil den største utgiftsposten i månedsbudsjettet være mat og dagligvarer. Heldigvis er det mulig å spare mye penger på matvarer ved å være mer bevisst når man handler, slik at man unngår impulskjøp. Les gjerne flere tips om dagligvarehandel og sparing her.
13. Gjør storhandel en dag i uken
Det er mye penger å spare på å handle inn for en hel uke av gangen. Undersøkelser viser at jo sjeldnere man er innom butikken, jo mindre sjanse er det for å handle matvarer på impuls.
14. Velg billigmerker
De fleste matvarekjedene har et godt utvalg av billigmerker som f.eks. First Price og X-tra. Velger du billigmerker istedenfor dyre varemerker så ofte du kan, vil du spare store pengesummer på mat og dagligvarer i løpet av en måned.
15. Innfør en kjøttfri dag i uken
Ved å ha en kjøttfri middag i uken, vil kostnadene til middag kunne reduseres betraktelig i løpet av en måned. Det finnes gode oppskrifter på vegetarretter, som man enkelt finner på internett.
16. Bak brød selv
Det er mye billigere i lengden å bake brød selv enn å kjøpe ferdiglaget. Invester i en brødbakemaskin dersom du ikke har tid eller ork til å bake selv.
17. Velg vann fremfor brus
Kjøper du brus, saft eller annen leskedrikk i hverdagen? Her kan du spare mange penger ved å drikke vann istedenfor. Vann er gratis, og dessuten sunnere enn sukkerholdige drikkevarer.
18. Ta med bæreposer hjemmefra
Du sparer mange penger på å ta med bæreposer hjemmefra når du skal handle i matbutikken. Selv om et par bæreposer ikke koster mer enn et par kroner, vil dette utgjøre en betydelig sum i løpet av et helt år.
19. Ha med nistepakke på jobben
Å kjøpe ferdiglaget mat i lunsjpausen hver dag på jobb er et stort pengesluk. Ta heller med deg niste, drikke og eventuelt kaffe på termos hjemmefra.
20. Lag større middagsporsjoner
Det er mye penger å spare på å lage større middagsporsjoner, slik at man også har nok til neste dag. Også restemiddager er et godt sparetips, og da unngår man i tillegg å kaste god mat.
21. Last ned appen “Mattilbud”
Appen Mattilbud gir deg prisoversikt over dine nærmeste dagligvarekjeder, slik at du enkelt kan finne frem til butikken som har de beste tilbudene.
22. Bruk medlemskortet ditt
Er du medlem av av Coop? Eller kanskje du har medlemskort fra Trumf? Sørg for å handle matvarer i butikken der du får rabatt. Selv små sparebeløp i måneden utgjør betydelige summer i året.
23. Spar penger på transport
Tar du bilen til jobb hver dag? Kanskje har du mulighet for å spasere eller sykle til jobben? Ved å la bilen stå hjemme slipper du både bensinutgifter og eventuelle parkeringsavgifter. Du kan i tillegg få billigere bilforsikring dersom du kjører mindre enn det du har oppgitt til forsikringsselskapet.
24. Spar penger på bensin eller diesel
Visste du at det er billigere å fylle drivstoff på bestemte ukedager? Fyller du bensin eller diesel på bilen på søndager eller tidlig mandag morgen vil du kunne spare penger på drivstoff.
25. Sjekk lufttrykket i dekkene på bilen jevnlig
Du kan spare penger på å ha riktig lufttrykk i dekkene til enhver tid. Dette skyldes at bilen bruker mindre drivstoff enn om man kjører rundt med feil lufttrykk til stadighet.
26. Spar penger ved å kutte ut dyre abonnementer
Har du ekstra mange TV-kanaler som du sjelden ser på? Eller kanskje du abonnerer på nettbaserte tjenester som Netflix eller Spotify? Har du dårlig råd, bør du vurdere å avslutte eller redusere antall abonnementer.
27. Husdyr
Dersom du har husdyr, er det mye penger å spare ved å kjøpe et rimeligere fôr til kjæledyret ditt. Det er store prisforskjeller på dyrefôr, og man behøver ikke kjøpe den dyreste varianten som dyreklinikken anbefaler og selger.
28. Ha en forbruksfri dag i uken
Forsøk å innføre en forbruksfri dag i uken, der du ikke bruker penger på snacks, drikke, restaurantbesøk, shopping, netthandel osv. Det forutsettes at du da har storhandlet dagligvarer tidligere, slik at du har matvarer i huset.
29. Tannlegebesøk
Har du dårlig økonomi, kan det være vanskelig å få råd til tannlegebesøk. Det lønner seg å sammenligne priser på tannbehandling, slik at du ikke velger den dyreste der du bor. Forbrukerrådet har en egen nettside der du kan sammenligne priser på tannbehandling, uansett hvor i landet du bor.
30. Frisør
Det er også mulig å spare penger på klipp hos frisør. Prisene varierer ut fra hvilken salong du velger, og i større byer finnes det enkelte rimelige frisørsalonger der man kan klippe håret til under 300 kroner. Dette er nesten halv pris av vanlige frisørsalonger. Undersøk priser der du bor, og velg den billigste.
31. Bøker
Det er hyggelig å lese en god bok, men det er som regel dyrt å kjøpe nye bøker i bokhandelen. Mange glemmer å bruke biblioteket, der man kan låne bøker helt gratis. Det er heller ikke nødvendig å kjøpe bøker som bare blir lest en gang.
32. Klær
Det er mulig å spare mange penger på klær. Kjøp klesplaggene på salg, men spør deg selv først om du virkelig trenger det. Unngå dyre merkevarer som kan velte hele ditt husholdningsbudsjett. Er budsjettet virkelig stramt, kan man handle brukte og billige klær.
33. Spar penger på julegaver
Kjøper du julegaver på tilbud gjennom hele året, slipper du dyre stress-kjøp i siste liten. Det samme gjelder bursdagspresanger til familie og venner.
34. Trening
Dersom du betaler medlemsavgift på treningssenteret, bør du vurdere om du kan finne andre treningsformer som du liker. På denne måten kutter du månedskostnadene, og får mer å rutte med i hverdagen. Joggeturer eller sykling er alternative treningsformer som er helt gratis.
35. Uteliv
Det er hyggelig å gå ut på byen med venner, men prøv å reduser kostnadene. En utekveld kan raskt bli en dyr affære, og har man dårlig råd bør uteliv reduseres betraktelig. Et rimeligere alternativ er å invitere venner hjem til deg.
36. Sigaretter
Røyking er en dyr uvane, og en 20-pakning koster rundt 120 kroner. Røyker man 20 sigaretter om dagen, blir månedskostnaden kr. 3600,-. I løpet av ett år bruker man over kr. 40.000,- i røyk. Dette er penger man kunne ha brukt til andre ting. Dersom du røyker, bør du vurdere å trappe ned forbruket eller slutte.
37. Feriereiser
Må du droppe ferieturen på grunn av trang økonomi? Det kan være vanskelig å få råd til å dra på dyre hotellferier til utlandet, spesielt om det er mange familiemedlemmer. Et alternativ kan være å leie hytte ved sjøen av venner eller familie, eller gå på vandreturer i fjellheimen. Den norske turistforening har rundt 500 hytter i Norge, som kan leies rimelig.
38. Møbler
Har du behov for nye møbler? Kanskje økonomien ikke tillater dyre innkjøp av møbler. Et alternativ er å sjekke bruktbutikkene der du bor. Kanskje har de fått inn noe brukelig til en billig penge? Et annet alternativ er å sjekke bruktmarkedet på Finn.no.
39. Smålån og kreditter
Har du dyre smålån eller kredittkort-gjeld? Ved å refinansiere kan du samle all gjeld i ett større lån, og vil få en bedre og mer oversiktlig økonomi. I tillegg slipper du å betale gebyrer på hvert enkelt lån.
40. Planlegg alle innkjøp
For å redusere utgifter i hverdagen må du planlegge alle kjøp ut fra din økonomi. Vær bestemt på å holde deg til planen, og unngå å falle for fristelsen til å handle på kreditt.
41. Selg gjenstander du ikke trenger
For å få bedre økonomi, kan det være lønnsomt å selge unna gjenstander som du ikke lenger bruker. Det kan f.eks. være klær, sko, malerier, møbler, treningsutstyr eller din gamle sykkel. Det er gratis å sette inn en salgsannonse på Finn.no.
42. Ekstrainntekt
Skaff deg en ekstrainntekt for å få romsligere økonomi. Her er det bare fantasien som setter grenser. Tilby deg å klippe plenen for personer i lokalområdet ditt eller sett inn en annonse der du tilbyr husmaling. Er du glad i dyr, kan du tjene penger på å passe hund eller katt når eieren skal på ferie.
Du kan også sette inn annonse på Finn.no der du ønsker småjobber.
43. Tjen penger på din hobby
Kanskje du har en hobby du kan tjene noen ekstra kroner på? Kanskje du er flink til å male, tegne, skrive, sy eller fotografere? Det finnes gode muligheter for å skaffe seg en ekstrainntekt ved å selge sine egne hobbyprodukter. En populær nettside for salg av hjemmelagde produkter er Etsy.
44. Tjen penger på utleie
Det er mange som tjener godt på å leie ut boligen sin i langhelger og/eller ferier. I tillegg kan du skaffe deg en god ekstrainntekt med å leie ut bilen din når du selv ikke bruker den. Les gjerne mer om utleie av bil på nettsiden Nabobil.no
45. Buffer til uforutsette utgifter
Ha som mål å spare til en buffer for uforutsette utgifter. Skulle vaskemaskinen gå i stykker eller man f.eks. har behov for å reparere bilen – vil de fleste med dårlig råd ikke klare å betale dette av egen inntekt. Det er derfor så viktig å ha en sparekonto med minimum en månedslønn stående til uforutsette kostnader.
46. Betal ned gjeld
Får du en ekstrainntekt eller mottar feriepenger, bør du bruke pengene på å betale ned på gjeld – spesielt om du har forbrukslån eller kredittkort. Høy rente og høye gebyrer gjør slike lån dyre, og man kan lett komme inn i en ond sirkel der man får betalingsproblemer. Nedbetaling av forbruksgjeld bør prioriteres før man begynner å spare til en buffer.
47. Spar penger på mobilabonnement
Betaler du unødvendig mye for ditt mobilabonnement? Få hjelp til å finne riktig abonnement ut fra dine egne behov. Mobiltelefoni.no er en nyttig nettside som gir deg god oversikt. Her kan du også bruke en kalkulator som regner ut hvor mye mobildata du egentlig trenger.
48. Lotto
Drømmer du om å bli Lotto-millionær? Kanskje du kjøper Lotto-kuponger til tross for et stramt budsjett? Det er mikroskopiske sjanser for å vinne førstepremien i Lotto, og en vanlig Lotto-kupong koster minimum 50 kroner. Spiller du hver uke, har du til sammen brukt 200 kroner i måneden. På årsbasis vil dette utgjøre kr. 2.400,-.
49. Fritidsutstyr
Det kan være dyrt å kjøpe fritidsutstyr i butikken, så skal man handle ski, skøyter eller sykler til barna bør man oppsøke en bruktbutikk. Sjekk også markedsplassen på Finn.no for å finne rimelig og bra utstyr.
50. Spar penger hver gang du bruker bankkortet ditt
De fleste banker tilbyr sine kunder en sparemetode som kalles “Småspar”. Du oppretter denne avtalen i nettbanken din, og bestemmer selv hvor mye du ønsker å spare. Hver gang du betaler med bankkortet ditt, runder banken opp på selve kjøpesummen. Trekket blir automatisk godskrevet din sparekonto. På denne måten sparer man i det små, nesten uten at man merker det. Ordningen fungerer som en elektronisk sparebøsse som gradvis blir fylt opp.